joi, 5 martie 2009

HIP-HOP?

Sa vedem. In primul rand, pentru mine hip hop-ul inseamna un gen muzical; un gen muzical ce se imparte in 5 bucatele(elemente). Prima si cea mai importanta bucata (element) pentru mine, este: 

  1. MC sau A Master or Mistress of Ceremonies or MC (emcee). Ce face el? Canta. De obicei, isi pune versuri cap la cap pe o foaie, apoi incepe sa cante din suflet pe un anume instrumental, mentinand publicul in picioare prin rime puse pe un anumit ritm.
  2. DJ sau Disc Jockey, in hip hop, este acel om care da o rezonanta, mai buna melodiei, o anumita muzicalitate ce iti face urechile sa zambeasca; Cum? Pai are nevoie de un "platan", un pick-up putin mai performant, pe care sa se joace cu un disc in ritmul muzicii.
  3. Graffiti, cred ca stiti cu totii ce e. Este pus in evidenta (in cele mai intalnite cazuri pe un perete) de catre un om, caruia de cele mai multe ori, nu ii se cunoaste adevarata identitate. De ce nu ii se cunoaste identitatea? Pentru ca atunci cand respectivul pune un desen pe un perete, fara consimtamantul proprietarului, constituie vandalism (asta fiind o chestie ilegala).
  4. B-boy sau Breakdance, este un stil de dans putin mai diferit decat celelalte. In general, poate fii practicat de catre oricine, chiar daca nu are vreo treaba cu hip-hop-ul; spun asta pentru faptul ca am intalnit dese cazuri, unde mai marii manelisti "dansau" pe scenele amplasate pentru diferitele activitati, cum ar fi "ziua orasului in care locuiesc, festivale etc."
  5. Beatbox considerat de multi al 5-lea element din hip hop, se bazeaza pe crearea ritmurilor si a melodiilor, folosind gura si corzile vocale umane. Uneori, sunetele care sunt emise de corzile vocale ale unui om, sunt uluitoare, semanand deseori la perfectie cu sunetele produse de instrumente.

Hip hop-ul se mai poate imparti, zic eu, in doua mari categorii. 

  • Comercial
  • Underground
  1. Hip Hop-ul comercial consta in publicarea materialelor, in scopul producerii anumitor sume de bani. In cele mai dese cazuri, hip-hop-ul comercial nu este bazat pe viata de zi cu zi, viata in cartier, etc. De ce? Pentru ca marea majoritate nu isi mai traiesc viata "in the hood", avand o situatie materiala mai buna.
  2. De obicei, underground-ul consta in practicarea unui element de placere, nu pentru a face bani din asta. Sunt nenumarate cazuri cunoscute de mine, poate si de voi, in care underground-ul depaseste comercialul; adica materialele produse de cei axati pe underground, sunt la fel de bune, poate chiar mai bune decat cele comerciale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu